8 leuke kerstmarkten in Nederland

Als je aan kerst denkt, denken wij aan foodgifts, lekkernijen en kerstmarkten. Sfeervolle lichtjes, eettentjes, kerststukjes, muziek, levende kerststallen, schaatsbanen, enzovoort. Hoewel je misschien eerder aan Duitsland denkt bij kerstmarkten, zijn er in Nederland ook genoeg leuke kerstmarkten te vinden. Hieronder vind je 8 leuke kerstmarkten. Merry Christmas shopping in de buitenlucht!

1. ZUIDELIJK MAASTRICHT
In Maastricht vind je ieder jaar de kerstmarkt Magisch Maastricht. De hele stad wordt omgetoverd tot een heus winter wonderland. Het is niet voor niets dat Maastricht op nummer één staat. Op het Vrijthof vind je een verlicht reuzenrad, een enorme schaatsbaan van 1000 m2, warme choco, lekkere hapjes en verschillende kerstkraampjes. Niet alleen het Vrijthof is gehuld in kerstsferen, door de hele stad vind je de ‘Magische Lichtroute’. Langs de route vind je optredens en theatervoorstellingen, prachtige lichtjes en gezellige kraampjes. Pluspunt: Magisch Maastricht duurt de héle maand december, genoeg tijd dus!

2. VERRASSEND VALKENBURG
Voor de volgende kerstmarkt blijven we even in het mooie Limburg. In Valkenburg geven ze een unieke wending aan de kerstmarkt. Daar wordt de kerstmarkt namelijk gehouden in een grot. Wait, what? Ja echt, de kerstmarkten vinden plaats in de Gemeentegrot en de Fluweelengrot. De grotten zijn versierd met mooie lichtjes en in het donker ga je langs verschillende kraampjes. Hoe leuk is dat!

3. WHAT ABOUT ENSCHEDE? 
Enschede staat heel december in het teken van Winter Wonderland. De binnenstad wordt omgetoverd tot een romantisch kerstoord. Je kunt bijvoorbeeld een wandeling maken door de Long Lane of Love, schaatsen op de Oude Markt, na het schaatsen genieten van een warme choco in het schaatscafé of een kijkje nemen in de stadsherberg. Ook zijn er verschillende workshops, kraampjes, activiteiten en optredens te vinden door de hele stad.

4. DICKENS EN DEVENTER
In Deventer wordt kerst gecombineerd met Charles Dickens. Bijzonder? Zeker! En ook ontzettend leuk! Tijdens het Dickens Festijn komen er 950 personages uit de boeken van Charles Dickens tot leven. Dat klinkt indrukwekkend, en dat is het ook! Er wordt altijd een heel spektakel van het festijn gemaakt. Daarnaast is de stad versierd en prachtig verlicht. Ook vind je nabij de Grote Kerk één van de leukste kerstmarkten van Nederland. Uitgeput van het slenteren? Deventer heeft heel veel gezellige restaurants een cafés waar je prima kunt uitrusten onder het genot van een warm drankje.

5. CREATIEF EINDHOVEN
Eindhoven de gekste, zeker ook met kerst! Tijdens kerst vindt het Fijne Feestdagen Festival plaats in Eindhoven. Het festival wordt door de organisatie omschreven als: “Knus, vurig, behagend, open, creatief, een tikkeltje vreemd, uitdagend en vooral van ons allemaal.” Sounds good! Verder zijn er op allemaal plekjes in de stad kerstmarkten te vinden en is er ook in Eindhoven een schaatsbaan aanwezig. Laat dat kerstgevoel maar komen!

6. CHIQUE DEN HAAG
Hier houden we van! Niet zomaar een markt maar een Royal Christmas Fair! Een kerstmarkt die élke dag open is van 12:00 tot 21:00. De kerstmarkt bevindt zich tussen een aantal van de mooiste gebouwen van Den Haag, zoals het Escher Museum en theater Diligentia. Dankzij glühwein, flammkuchen en kerstverlichting is sfeer gegarandeerd.

7. AMBACHTELIJK DORDRECHT
Dordrecht is de grootste en één van de leukste kerstmarkten van Nederland. De kerstmarkt heeft ruim 200 kerstkraampjes met cadeautjes, kerststukjes en decoraties. Daarnaast zijn er heel veel leuke eettentjes en wordt er veel aandacht besteed aan ambacht. Er zijn bijvoorbeeld ambachtelijke cadeautjes te koop, er worden ambachtsliederen gezongen en je kunt bewonderen hoe ambachtslieden te werk gaan. Ook wordt er veel aandacht besteed aan entertainment en muziek. Er is zelfs een levende kerststal te bewonderen. De kerstmarkt van Dordrecht zorgt hoe dan ook voor het ultieme kerstgevoel.

8. PAST PRESENT PARADE AMSTERDAM
Amsterdam staat bekend om het prachtige Amsterdam Light Festival. Tijdens het Amsterdam Light Festival wordt onze hoofdstad omgetoverd tot een waar lichtparadijs. Dankzij de lichtjes doet Amsterdam tijdens de donkere winterdagen sfeervol en gezellig aan. Op alle grote pleinen in Amsterdam, zoals de Dam, het Leidseplein, Museumplein en de Bloemenmarkt, vind je in de maand december verschillende kraampjes en schaatsbanen. Daarnaast is er dit jaar voor het eerst een heuse kerstmarkt in de Amstelpassage van Amsterdam Centraal, genaamd: Past Present Parade. Wat je kan verwachten? Denk aan koek en cocktails, de lekkerste deuntjes van dj’s en mooie én bijzonder kerstcadeaus. Dit is er zo een die je echt niet wil missen. En dan heeft Amsterdam je nog wat moois te bieden: de Amsterdamse Winterparade. In en rondom de RAI krijg je de kans om te schaatsen, een rondje te draaien in het reusachtige reuzenrad of om jezelf op te warmen in een sauna of jacuzzi. Prima, toch?

Aan welke van de 8 leuke kerstmarkten ga jij een bezoek brengen?

Bron: Cosmopolitan

Be social, like en deel