5 valkuilen bij het organiseren van een buffet

Waar komt het woord ‘buffet’ eigenlijk vandaan vroegen we ons af… Het blijkt dat we met het woord buffet terugkeren naar een meubelstuk. Het buffet – Oudfrans bufet – was een meubel waarin tafelwerk en tafelgerei opgeborgen werden. Het werd ook gebruikt voor een tafel of dientafel waarop wijn, verschillende gerechten en het dessert gezet werden. Daarna werd het woord gebruikt voor de toonbank met tapkast in cafés. Uiteindelijk werd ‘buffet’ dat waar we het nu voor gebruiken. Namelijk alles wat aan een buffet te krijgen is, eten en drank, een koud buffet of warm buffet.

Let op! Over een goed georganiseerd buffet, zal nog lang worden nagepraat. Over een niet geslaagd buffet misschien zelfs nog wel langer. Als je een buffet wilt organiseren is het slim op tijd de nodige voorbereidingen te treffen. Hoewel eten verzorgen voor een grote groep over het algemeen vrij gemakkelijk gaat, zijn er toch een vijf valkuilen waar anderen al zijn ingestapt. IdeaalCatering helpt jou graag deze te voorkomen!

buffet organiseren ideaalcatering

1. Nét te weinig eten bestellen

In goed gezelschap ben je geneigd om meer te eten, dat is een feit. En als er een tafel vol heerlijk eten voor je klaarstaat, zullen veel mensen voor een tweede of derde ronde opscheppen. Houd hier als host rekening mee, net als met eventuele onverwachte gasten. Je hebt liever eten over, dan te weinig. Gelukkig is hier een gemakkelijke formule voor. Als je als leidraad minimaal 1,5 portie per persoon aanhoudt, dan zit je goed.

2. Het ontbreken van één van de bekende salades 

Geen enkel buffet is natuurlijk compleet zonder een frisse salade met stokbrood. Veel mensen kiezen hiervoor als voorafje of snoepen tussendoor van dit licht verteerbare gerecht. Ook voor kinderen is dit een goede oplossing. Kinderen zijn vaak kieskeurig, maar een lekkere salade met een stukje stokbrood gaat er altijd wel in. Kies voor een rundvlees-, kipkerrie-, rauwkostsalade of een combinatie van deze opties.

buffet organiseren ideaalcatering

3. Wensen van de gasten onvoldoende in kaart hebben gebracht

Houd rekening met het type gast dat je ontvangt. Wanneer je een buffet voor familie organiseert zal dit wat makkelijker zijn, maar bij een zakelijk buffet zal dit lastiger zijn. Steeds vaker hechten mensen meer waarde aan vegetarisch eten. Daarnaast hebben sommige mensen simpelweg geen keus vanwege een allergie of ziekte. Het ligt voor de hand om hiernaar vooraf te informeren, maar stem hier wel het aanbod op af.

4. De kers op de taart; het toetje

Alles lijkt voorspoedig te voorlopen, totdat je ontdekt dat er geen toetje is geregeld. Vaak wordt het toetje zelfs als het hoogtepunt van het buffet beleefd. Kies voor een licht nagerecht, want er bestaat een grote kans dat veel magen al gevuld zijn. Houd hier ook rekening mee in de inkopen.
Ga voor een frisse fruitsalade en kies voor het kleinere gezelschap een populaire ijssmaak.

Houd ook in gedachten dat een deel van de gasten de voorkeur geeft aan een kop koffie of thee. Bereid dit op tijd voor.

5. Het buffet valt letterlijk in het water

Heb je een buffet middenin hartje zomer gepland? En lijkt de weersverwachting voor alsnog geen roet in het eten te gooien? Er is niets wat zo onvoorspelbaar is als het Nederlandse weer, dus houd altijd rekening met de mogelijkheid dat het feest letterlijk in het water valt. In dit geval is het makkelijk om een uitvouwbare partytent in de buurt te hebben of zorg ervoor dat het eten gemakkelijk te verplaatsen is.

Uit ervaring weten wij dat er veel dingen fout kunnen gaan bij het organiseren en uitvoeren van een buffet. Als buffetcateraar hebben wij, bij IdeaalCatering, het vaak fout zien gaan, maar wij schieten graag te hulp! Kost het teveel moeite om een buffet geheel zelf te organiseren en te koken, is een buffet bestellen een gemakkelijke optie. Succes!

Be social, like en deel