Chocoladewinkels winnen het van de snoepwinkels

Uit onderzoek van de ABN Amro blijkt een opvallende trend. “Chocoladewinkels winnen het van de snoepwinkels”. In navolging van onze Belgische buren zien we ook in Nederland de chocoladewinkels terrein winnen t.o.v. de snoepwinkels. We blijven graag snoepen hoor maar we kiezen steeds vaker voor chocolade als ‘special treat’.

Imago probleem
Sinds 2005 daalt het aantal snoepwinkels in aantal. In dat jaar zijn er nog 379. Inmiddels zijn er nog 277 over. Dit heeft te maken met het imago probleem van suiker, snoep en de suikerinname. De consument wil minder suiker eten. De afgelopen 10 jaar is de suikerconsumptie per persoon dan ook met gemiddeld 10 procent gedaald.

Cacao is gezonder
Chocolade en duurzame cacao zijn hot! Cacao is inmiddels gelabeld als superfood en fabrikanten en start ups experimenteren met goede cacaobonen en gezonde ingrediënten en minder suiker. Nadia Menkveld, econoom Food en Agrarisch van ABN AMRO, vertelt dat de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ook een suikertaks bepleit. Met al deze trends op een rij is de stijging van deze speciaalzaken zeker  verklaarbaar.

Repen van het sympathieke merk Mesjokke uit Utrecht.

Beleving in chocoladeland
Valt er ook nog wat te beleven dan? Zeker weten. Bij de verschillende jonge chocolademerken en chocolademakers spat de beleving van het etiket en van het verhaal achter de schermen. Ook spelen de ethische uitgangspunten een grote rol. Winkeliers spelen hier op in door het exclusieve imago van chocolade. Veel mensen kiezen bewust voor het ‘verwen moment’ om chocolade in een speciale chocoladewinkel te kopen.

Bron: Urban Cacao

De leukste chocoladewinkels van Nederland
Van der Burgh Chocolaad in Delft, Urban Cacao in Amsterdam, Chocolate Company in Kerkrade, De Bonte Koe met drie zaken in Zuid-Holland en Chocolátl in Amsterdam. We gaan nog even door want je zult net een middagje aan het shoppen zijn in Utrecht. Daar vind je Cacao Utrecht, Lindt chocolaterie en ChiqueoLatte.

Bron: Facebook ChiqueoLatte Utrecht

Bron: The Chocolate Line website

The ‘nutty’ collection! Bron: The Chocolate Line site

Be social, like en deel