Chocolatemakers en de duurzame chocoladefabriek

Als je een chocoladereep maakt kan je de wereld dan meteen een stukje mooier maken? Als je dit verhaal leest achter de Chocolatemakers en de duurzame chocoladefabriek dan snap je hoe…

Hoe het begon

In 2011 besloten Rodney en Enver om chocolademakers te worden. Dit was nadat de oud-studiegenoten in 2008 het eerste chocoladefestival in Amsterdam organiseerden. Doel? Laten zien hoe échte chocolade gemaakt wordt. Na een zoektocht naar goede spullen en cacaobonen rolt er in 2011 de eerste Gorilla bar van de band; Chocolatemakers is een feit. In de jaren die volgen, groeit de productielijn en het smakenpalet.  Zoals Chocolatemakers aangeeft: “Gewoon omdat het maken van èchte chocola nu eenmaal het mooiste en lekkerste is wat er bestaat!”

chocolatemakers en de duurzame chocoladefabriek

Foto: site Chocolatemakers – Rodney en Enver voor…

Eerste bezoekbare chocoladefabriek

Waar eerst nog een team van scholieren de repen stond in te pakken, komt er in 2014 een ‘nieuwe’ inpakmachine uit 1932, die zij zelf ombouwden. Ook de soepketel en pindabrander worden langzaam vervangen door professionelere machines. Kennelijk handige mannen die Enver en Rodney want de machines zijn deels zelf ontwikkeld en aangepast. Zo konden er nog meer chocoladerepen geproduceerd worden.

In deze duurzaamste chocoladefabriek van de wereld ben je van harte welkom voor een rondleiding. Daar begon tenslotte de missie. Mensen laten zien hoe échte chocolade gemaakt wordt. Gemiddeld zo’n 200.000 kilo aan chocoladerepen verlaat de fabriek om de vele liefhebbers van deze krachtige repen in Nederland, België en Duitsland te voorzien van hun dagelijkse portie geluk.

Chocolatemakers maakt hun krachtige chocolade 100% zelf in de eerste bezoekbare chocoladefabriek aan de Radarweg in Amsterdam. Want pas dan mag je je een echte chocolademaker noemen. De chocolade wordt gemaakt van boon tot reep. Deze biologische cacaobonen zijn van bijzondere kwaliteit en komen van cacaoboeren uit Peru, Colombia, Congo en de Dominicaanse Republiek. Al vanaf het begin zorgen Rodney Nikkels en Enver Loke ervoor dat er een hogere prijs voor de bonen betaald wordt. Dit om de cacaoboeren van een leefbaar inkomen te voorzien.

chocolatemakers en de duurzame chocoladefabriek

Foto: site Chocolatemakers – De Fabriek

De chocolade

De vier origines bonen hebben elk een eigen verhaal. Alle repen zijn ‘single origin’ repen. Dat betekent dat iedere reep gemaakt is van een andere cacaosoort: Forastero (Congo), Trinitario (DomRep) en Criollo (Peru). Iedere reep heeft dan ook zijn eigen smaakprofiel, zonder dat zij er iets aan toevoegen. Leuk om te proeven en vergelijken! Inmiddels zijn er 8 varianten chocoladerepen waar zo min mogelijk suiker aan is toegevoegd. Omdat cacao een mooi natuurproduct is, verschillen alle repen van smaak. De krachtige repen ontlenen hun smaak en signatuur aan de omstandigheden waarin een boon groeit en natuurlijk aan de receptuur van Chocolatemakers.

Als je wilt weten waarom de Gorilla bar, gorilla bar heet en hoe bijvoorbeeld de Très Hombres bar tot stand is gekomen dan kan je hier alle achtergronden lezen.

Foto: site Chocolatemakers

Foto: site Chocolatemakers – Assortiment

De missie

Chocolatemakers en de duurzame chocoladefabriek willen graag ook het verhaal achter deze bijzondere en kwalitatieve producten delen. Door de inkoopprijs ‘fair’ te houden en samen met Fairtrade Nederland te streven naar een duurzame cacaosector bijvoorbeeld. Inmiddels zijn een aantal chocoladerepen al voorzien van het Fairtrade keurmerk en ook SKAL gecertificeerd. Op deze manier hoopt het bedrijf een volledig duurzame alternatieve cacaoketen te bouwen door directe samenwerking met boeren(coöperaties), bedrijven (retail) en consumenten. Dit met het doel waar echte chocolademakers warm voor lopen, dat de cacaoketen bijdraagt aan betere chocola en een betere wereld.

Foto: site Chocolatemakers – Na…

Waar te koop?

Alle repen en pakketten zijn verkrijgbaar in de webshop van Chocolatemakers. Zowel voor de particulier als de professional. Zo zijn er verschillende welkomstpakketten, het Awajun pakket met bio & Fairtrade repen (om iemand in deze hectische tijd een hart onder de riem te steken) en proefpakketten waar je je eigen chocoladeproeverij mee kan organiseren.

Voor die hard chocolatelovers is er het chocolade abonnement! Elke maand onbezorgd smullen van 6 verschillende repen. Nu je het merk kent kom je ze ongetwijfeld ook tegen in veel winkels of in leuke initiatieven zoals de brievenbuspakketjes van Theeduif.

chocolade abonnement

Foto: site Chocolatemakers – het Chocolade abonnement

Be social, like en deel