De Vegan Kaasfondue van Willicroft

Wat gebeurt er als je een kaasliefhebber combineert met een passie voor de planeet? Je bedenkt een écht lekkere Vegan Kaasfondue gemaakt door Willicroft. Oprichter Brad Vanstone is de kleinzoon van een zuivelboer. Zijn bedrijf heette ook Willicroft. De naam gebruikt Brad nu als eerbetoon aan zijn opa. Ondertussen heeft Willicroft al een prijs gewonnen voor hun veganistische kaas. De Consumer Impact Award bij European Plant-Based Protein Awards for Start-ups 2019.

Vegan alternatief voor kaas en kaasfondue

Er zijn al heel veel dierlijke producten die een goed vegan alternatief hebben, maar kaas is en blijft lastig. Op een paar plant- based restaurants na zoals Mr. & Mrs. Watson en Yerba in Amsterdam, is écht lekkere vegan kaas nog moeilijk te vinden. Laat staan een vegan kaasfondue!

Vegan kaasfondue die smaakt als echte fondue gemaakt van Zwitserse kaas is nu werkelijkheid. Plant-based start-up Willicroft maakt plantaardige kaasfondue die net zo lekker is. Is je nieuwsgierigheid als echte kaasliefhebber al gewekt?

vegan kaasfondue

Brad en Willicroft

In 1957 verhuisden de grootouders van Brad naar de Willicroft Farm in Devon met 1 tractor, 12 koeien en een pakje sigaretten… Deze boerderij werd na de Tweede Wereldoorlog vanaf de  grond opgebouwd om veel monden te voeden. Het werd één van de meest gerespecteerde boerderijen in de omgeving.

De dieren leefden gezond en gelukkig maar de veehouderij heeft nu eenmaal een negatieve impact op het milieu. Met de kennis die we nu hebben is het tijd voor een andere blik op de landbouw. In 2017 begon de interesse van Brad Vanstone voor plantaardig voedsel. Hij wilde bewust omgaan met voedsel en er kwamen gelukkig steeds meer vlees- en melkvervangers. Alleen een alternatief voor kaas bleef uit! Werk aan de winkel dus. Wat begon als een project is bij Willicroft de definitieve richting geworden. Toewijding, partnerships en echte liefde voor kaas heeft ervoor gezorgd dat er inmiddels plantaardige kazen ontwikkeld zijn in verschillende varianten, waaronder een Vegan Kaasfondue.

De kazen

Noten en met name cashewnoten zijn bijna identiek in hun genetische samenstelling aan melk wat betreft de hoeveelheid eiwitten, vetten en koolhydraten. Wanneer ze samen worden gemengd, produceren ze een vergelijkbare textuur en consistentie als echte melk. Deze basis wordt gebruikt om de eeuwenoude zuivelkaasprocessen zoals fermentatie, kweken en zuren toe te  passen. Momenteel zijn er drie plantaardige kazen en de ontwikkeling van nieuwe soorten gaat door. Ze zijn bedoeld voor speciale gelegenheden maar ook voor dagelijks gebruik.

Vegan kaasfondue

Er is kaasfondue, kaassaus (ook met truffelsmaak), Parmezaanse kaas en cream cheese. Ze zijn al verkrijgbaar op veel verschillende plekken in Nederland maar Willicroft heeft ook de eerste plant based winkel geopend in Amsterdam Centrum. Hier vind je de kazen, lekkere wijn en verschillende proeverijen en events. Benieuwd waar alle ophef over gaat? Lekker gaan proeven enne…  Gorgonzola, ricotta en geitenkaas zijn net op de markt!

plant based kazen van Willicroft

Be social, like en deel