Dekker Chili Pepersauzen

The heat is on! Maar toch zijn de Dekker Chili Pepersauzen van Dekker Pepper niet too hot to handle. Hoe deze ambachtelijke sauzen zijn ontstaan gaan we je vertellen. Het is het verhaal van de bevlogen maker Pieter Dekker uit Zoetermeer, ‘the hottest man in town’.

Tabasco en sambal

Pieter Dekker hield altijd al van een beetje pit door zijn maaltijden. Een flesje tabasco hier en een potje sambal daar. Volgens Pieter zijn pepers een beetje verslavend maar werden de gebruikelijke smaakmakers saai. De pittigheid overheerste en zo ontstond de wens om op zoek te gaan naar betere producten met hetzelfde pittige karakter maar met meer smaak. “Ik wilde het zelf gaan maken”, aldus Pieter. Het eerste flesje homemade saus werd een feit in 2016 en in 2018 startte het bedrijf onder de naam, Dekker Pepper.

Dekker Chili Pepersauzen

Het eerste flesje!

Eigen teelt en productie

Inmiddels teelt Dekker Pepper zijn eigen pepersoorten. Deze zijn bijzonder en tref je vaak niet in de supermarkten of bij groenteboeren aan. In de winkels vind je vaak maar een beperkt aantal soorten, de Spaanse peper, de Jalapeño, de Habanero en de Madame-jeanette peper. Omdat je nog zoveel meer soorten pepers hebt, besloot Pieter om ze zelf te gaan telen. Van zaadje tot peper. In zijn kas in Hazerswoude wordt geëxperimenteerd met Czech Black peper, de Golden Nugget en de Mohawk. De kasruimte is inmiddels ook al uitgebouwd.

Deze verse en natuurlijk ingrediënten zijn de belangrijkste ingrediënten voor de pittige sauzen. Daarnaast ontstaat de diepe smaak (met een klein zuurtje) door het natuurlijke fermentatieproces. Dit proces zorgt niet alleen voor een mooie complexe smaak aan de sauzen maar ook voor een natuurlijke houdbaarheid. Er zijn geen conserveringsmiddelen nodig om de sauzen houdbaar te houden. Dit proces duurt ongeveer drie maanden. Drie maanden van liefde en aandacht voor drie verschillende soorten sauzen. “Elke peper wordt met veel liefde persoonlijk geteeld waardoor ik 100% controle heb over de kwaliteit van mijn pepers. Ik weet van zaadje tot vrucht exact hoe de plant behandeld is, hoeveel zon, voeding en teeltwijze er gebruikt zijn en focus op het verkrijgen van de grootst mogelijke kwaliteit voor al mijn producten”, aldus Pieter Dekker. 

Dekker Chili Pepersauzen

Hoe het begon…

De Dekker Chili Pepersauzen

In de shop vind je zeer lekkere semi pittige tot pittige sauzen, elk met een eigen smaak. Perfect als toevoeging bij van alles eigenlijk. Er zit altijd een uitleg bij hoe pittig de saus is. Zodat je zelf kunt bepalen welke saus het beste bij jou past. De gefermenteerde sauzen hebben hun eigen unieke smaak en dragen ook nog eens bij aan een gezonde levensstijl doordat er geen suikers en conserveringsmiddelen zijn toegevoegd. Lekker in stoofpotjes, eigerechten, wokgerechten, bonenschotels en soepen. Dekker Pepper kent op dit moment 3 smaken hete sauzen:

De Aji Amarillo: De Amarillo is een Peruaanse pepersoort die in Zuid-Amerika vrijwel elke dag in de keuken gebruikt wordt. Dit is een peper zoals je die nog nooit hebt geproefd. Een zeer fruitige en een beetje een bloemige smaak.

De Habanero: Deze heerlijke pittige saus heeft menig traantje over de wangen doen rollen en is dan ook niet – lees niet – geschikt voor beginners. De Habanero kenmerkt zich door citrusachtige smaaktonen en is goed te combineren met rijst- en vleesgerechten maar ook bijvoorbeeld met fruit.

De Smokey Jalapeño: De Smokey Jalapeño is een smaakvolle hot sauce gemaakt van rode Jalapeño pepers, Chipotle (gerookte Jalapeño) en knoflook. Afgemaakt met Himalaya zout en een witte wijnazijn die gerijpt is op eikenhouten vaten. Door de hartige smaak van de Jalapeño leent deze saus zich goed voor BBQ gerechten, vlees, eieren maar ook in bijvoorbeeld een mooie zelfgemaakte chilischotel, stoofpotjes en in gerechten met tomaat zoals bijvoorbeeld pastasaus.

Op de site vind je ook een aantal recepten om eens te experimenteren met de smaken. Regelmatig vind je er ook een Limited Edition. Dus ben je ook een echte vuurvreter en houd je wel van een beetje pit? Neem dan eens een kijkje in de shop van Dekker Pepper en probeer de hete sauzen eens uit of geef ze cadeau.

Dekker Chili Pepersauzen

De drie soorten sauzen

foto credits: Ron Jenner

Be social, like en deel