Doyen Tea; specialist in duurzame thee

Doyen Tea Company is een nieuwe specialist in duurzame thee met een verminderde ecologische voetafdruk. Niets wordt over het hoofd gezien, zo is er zelfs gelet op de natuurlijke kleurstoffen die worden gebruikt op hun gerecyclede verpakking. Wij kwamen ze tegen tijdens ons inspiratiebezoek in Londen afgelopen maand.

De theeroots

Dit milieuvriendelijke bedrijf is in 2019 opgericht door een paar theefanaten, Tony en Augustas. Zij zijn opgeleid door de beste theemasters in Engeland. Er zijn natuurlijk op theegebied enorm veel nieuwe initiatieven. Sommigen zijn misschien niet meer dan een storm in een theekopje. De introductie van Doyen Tea belooft dat deze theesommeliers het anders gaan doen. Zij willen duurzame en klimaatneutrale thee produceren.

De thee

Hoog in de bergen van Sri Lanka ligt Bogawantalawa, de Golden Valley en sinds 1869 de thuisbasis van de beste Ceylon-thee. Tegenwoordig laat thee die in deze tuinen wordt geproduceerd geen carbon footprint achter in de atmosfeer. In de toekomst wordt deze groene vallei namelijk een gootsteen voor broeikasgassen. Dit betekent dat de tuinen CO2 uit de atmosfeer absorberen en toch de beste Ceylon-thee produceren. Doyen Tea kent op dit moment 9 smaken thee. Van een echte Engelse Afternoon tea tot een Masala Chai. Allemaal losse thee in prachtige verpakkingen. Maak snel kennis met alle variaties! Op dit moment is de thee te koop in de Doyen Tea shop of bij Harvey Nichols in Londen.

doyen tea

Beeld: Harvey Nichols

Hoe gaat het verbouwen van thee en duurzaamheid samen?

De tuinen in de vallei maken gebruik van waterkracht en zonne energie voor al hun elektriciteit. Momenteel bespaart deze  gecombineerde stroom die wordt opgewekt door de nieuwe bronnen ongeveer 30.000 ton uitstoot van broeikasgassen per jaar.

Diverse soort bosbouw initiatieven

De organisatie Conservation Forestry helpt oerwouden en kwetsbare gebieden te beschermen, verbetert het ecosysteem, verbetert de biodiversiteit en let op de diversiteit  van de plaatselijke fauna. Zo ook in deze vallei in Sri Lanka. Een ander initiatief is de Plantation Forestry. Zij voorzien  in de behoefte van hout aan de lokale bevolking en stoppen tegelijkertijd de ontbossing. De lokale bevolking wordt ondersteund in het verbouwen van kruiden, groenten en fruit voor hun dagelijkse behoeften. Tot nu toe werden meer dan 600.000 bomen in de vallei geplant en het doel is om tegen het einde van 2020 1.000.000 te halen.

Bodembescherming en biologische landbouw staan hier voorop, evenals verminderen, hergebruiken en recyclen. Hierdoor wordt duurzaamheid een alledaags feit in de Gouden Vallei.

doyen tea

Be social, like en deel