Jan Limoen van Brouwerij en Stokerij Oijen

In Oijen gebeurt van alles. Oijen ligt in de provincie Noord-Brabant en daar maken we kennis met Jan Limoen en Brouwerij en Stokerij Oijen. In deze brouwerij worden volgens verrassende ingevingen en oude receptuur biertjes gebrouwen. Natuurzuiver en zonder toevoeging van andere stoffen. Een echt streekproduct dus. Uit deze keuken komt ambachtelijk gebrouwen Oijens bier. Sinds 1989.

brouwerij en stokerij oijen

Stoken en brouwen

Sommige dingen zijn geheim. Lang niet alles. De mestput van de oude boerderij is verbouwd en doet nu dienst als brouwruimte met een industrieel karakter. Een stoere werkplek van de brouwer. In de brouwerij worden volgens oude receptuur de ingrediënten verwerkt tot natuurzuiver bier. Zonder toevoeging van stoffen die we er niet in willen hebben. Vaak met producten uit die streek.

Er zijn negen Oijense speciaalbieren waaronder de opvallendste namen, Kaboem en Help Henk de winter door zijn. Sinds 2016 komen er uit de naastgelegen stokerij ook eigen distillaten zoals de Jan Limoen Limoncello, de Jan Jajum gin of de Peren Eau de Vie.

brouwerij en stokerij oijen

Jan Limoen heeft zijn duidelijke stempel gedrukt op de oer-Hollandse Limoncello. Het hele proces van het maken gebeurt met de hand. De onbespoten citroenen uit Sorrento (want die zijn toch het lekkerst) worden geboend. Per liter heb je er 10 nodig. Vervolgens worden de specerijen toegevoegd en ook het destilleren –  in de kleinste maar wel mooiste – ketel gaat met de hand. Het eindproduct ziet er fraai uit en wordt verpakt in de mooie fles met zegel en heeft het zo de zegen van Jan.

Workshops, restaurants en proeflokaal.

Limoncello is er om te delen. Jan Limoen deelt ook graag zijn kennis. Tijdens zijn workshop vertel ik meer over de likeur, je gaat natuurlijk proeven én je gaat de drank zelf maken. Je maakt je eigen Limoncello die in een weckpot mee naar huis gaat.  Een workshop is mogelijk vanaf acht liefhebbers en het kost je maar € 28,50 per persoon.

Het is ook erg leuk om Jan te boeken voor een feestje. Hij neemt zijn eigen bar mee, zijn eigen drank én een polaroid camera. Geniet van dit distillaat van Hollandse bodem. Je vindt de fles hier. De bierbrouwerij is open voor proeverijen en een uitleg over hoe zij werken. Vergeet niet het restaurant te bezoeken. De oude boerderij staat garant voor een sfeervolle belevenis.

brouwerij en stokerij oijen

Be social, like en deel