Kanazawa ijs

By: Catchthebluefish

Ijs dat niet smelt
Het Biotherapy Development Research Centre in de stad Kanazawa (Japan) heeft Kanazawa ijs ontwikkelt dat niet smelt. Per toeval werd deze ijsvariant ontdekt en is daarom vernoemd naar de stad Kanazawa ofwel Kanazawa Ice cream. Ijsjes die niet smelten? Mmmmm, bedoel je dat ze een tijdje in de zon kunnen liggen en toch nog hun vorm en koude smaak behouden? Ja hoor, zo blijkt. In sommige delen van Japan worden ze met trots en in allerlei vormpjes en kleuren verkocht. Het geheim?

Kanazawa Ice cream, het geheim
Het Kanazawa ijs is per toeval ontdekt door de onderzoekers van het Biotherapy Development Research Centre in Kanazawa City. In een project wilden zij graag een toetje maken op basis van een stofje dat uit de aardbei wordt gehaald, namelijk polyphenol. De kok die er mee bezig was ontdekte dat de crème waar hij mee bezig was erg snel stolde na het toevoegen van dit stofje polyphenol. Dit nodigde uit tot verder onderzoek.

Het research center en de onderzoekers kwamen al snel tot de ontdekking dat polyphenol er voor kan zorgen dat ijs niet smelt. Het heeft verschillende eigenschappen waardoor water en olie moeilijk  scheiden. Zo is het dus mogelijk om het ijs bloot te stellen aan hogere temperaturen zonder dat het smelt.

kanazawa ijs

Ijs en techniek
Het is niet de eerste keer dat er berichten naar buiten komen over ijs dat langzaam of niet smelt. In 2015 schreef Horecatrends.com al over de universiteiten van Dundee en Edinburgh. Zij gaven in een studie aan dat er een natuurlijke proteïne bestaat (Biofilm surface level A) die het smelten van ijs kan vertragen. Volgens insiders zal het nog zeker een aantal jaren duren voordat deze technieken zijn doorontwikkeld zodat we kunnen genieten van niet smeltend ijs.

Voorlopig heben we nog een seizoen rust op ijsgebied. We gaan lekker de herfst en de winter in en onze enige zorg is hoe we de chocolademelk warm houden misschien? Nieuwsflits! Ook daar zijn al hele leuke technieken voor, de ugg voor je chocolademelkbeker!

Bron: Mashable

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om te bekijken.

Be social, like en deel