koffiecups met superfoods en vitamines

Inmiddels weten jullie dat we houden van nieuwe food-initiatieven en mooie concepten. De Utrechtse start up Cupplement startte met hun eigen variant van ‘bulletproof’ koffie(cups). Florian Fermin en Stefan Wateler ontwikkelden koffiecups met superfoods en extra vitaminen. Beiden zijn net afgestudeerd van hun studies communicatie en technische bedrijfskunde.

Power in je koffie
Net afgestudeerd en heel wat studie uren achter de rug met evenzoveel koffie en andere cafeïne houdende drankjes. De inname van al die cafeïne voelde niet altijd goed en het opwekkende effect werd steeds minder. Dat moest anders en beter, dachten Florian en Stefan. Na uitgebreid onderzoek van anderhalf jaar bedachten zij een receptuur die gebaseerd is op koffie met de ‘superfood’ guaraná, MCT-olie en vitamines B1, B2 en B12 als bestanddelen. Waarom specifiek deze ingrediënten?

Lees even mee… Guaraná is het nootachtig zaadje van een klimplant dat groeit in het Amazonebekken in Brazilië, net ten zuiden van de evenaar. De Guaraná-bes wordt er sinds eeuwen door de inheemse bevolking gebruikt als natuurlijk ‘energiesupplement’. MCT-olie is het deel van kokosolie dat vloeibaar blijft bij kamertemperatuur en is hierdoor makkelijk te gebruiken. Daarnaast geeft de olie snel energie en wordt het niet opgeslagen als vet en daarom wordt het vaak door sporters gebruikt als voedingssupplement. De toegevoegde vitamines B maken energie vrij uit de voeding, door een rol te spelen in de verbranding van koolhydraten, vetten en eiwitten. Elke B-vitamine heeft zijn eigen specifieke werking in ons lichaam. Om te garanderen dat hun product zuivere koffie is in plaats van de zoveelste voedselhype, belooft de startup dat alle bestanddelen door de voedselwetenschap zijn getest. Tot zover het technische deel. 😊

De uitvoering
Na het uitwerken van het recept voor de -koffie in cupjes- producent was het in in 2020 zover. De eerste batch werd geproduceerd. Met hun eigen investering lag er een voorraad koffiecups gemaakt van houtpulp gevuld met heerlijke 100% Arabica koffie uit Peru. De cups zijn door de houtpulp biologisch afbreekbaar en de koffie is Fairtrade. De verpakking is kleurrijk en informatief. Stefan en Florian hebben nog geen personeel en runnen het bedrijf vanuit hun studentenkamers. Logistiek lijken zij daar wel wat uit te groeien, de ruimtes worden nu echt te klein.

Doelgroepen
In Silicon Valley, Californië bestaan al soortgelijke initiatieven. Florian: “ dat is alleen maar mooi, het bevestigt dat ons idee potentie heeft.” Cupplement richt zich op koffieleuten van ongeveer 25 tot 35 jaar, die nog studeren of klaar zijn met hun studie. Stefan: “Ze zijn veel bezig met sporten, maar hebben een te druk leven om altijd te kunnen sporten. Ons product houdt ze in de tussentijd gefocust en gezond. Op deze manier hebben we het gewone koffiedrinken een gezondheidsboost gegeven en hopen we dat veel mensen hiervan willen profiteren.” Momenteel vindt een groot deel van de verkoop plaats via de website maar de gezonde koffiecups liggen ook al in een Albert Heijn in Utrecht.

Het leukste bedrijf van Nederland
Cupplement heeft momenteel één soort koffiecup op de markt gebracht: die met de guaranábes. Eind 2021 willen zij drie typen capsules ontwikkeld hebben met elk een verschillende werking. Ook het ontwikkelen van koffiepads, een abonnementsvorm en filterkoffie staat op het werkbord in de werkkamer van het studentenhuis. Het korte termijn doelenbord looft beloningen uit in de vorm van een speciaal bieravond en een gin tonic avond. Naast de gezondste koffie van Nederland misschien ook wel het leukste bedrijf van Nederland? Een prachtig initiatief van twee jonge ondernemers. Tijd om Cupplement even in het zonnetje te zetten.

Be social, like en deel