MOJ Lemonade; hippe en natuurlijke priklimonade

MOJ Lemonade; hoe het begon

We zetten het merk MOJ Lemonade eens in het spotlicht. Deze frisdrank van vers fruit, zuiver bronwater, koolzuur en een klein beetje rietsuiker, is een initiatief van Grietje van der Meulen uit Baflo en Theo Wouda uit Leeuwarden.

Grietje kweekt fruit (kwekerij de Hexenketel) en bedenkt recepturen voor de siropen en de Frisdranken. Theo is ondernemer en de online en offline verbinder. Destijds werden we geïnspireerd door de visie van Grietje omtrent waarom voeding zo veel puurder kan en daardoor lekkerder wordt. Met alleen de recepturen die Grietje zelf had gemaakt startten zij met het doel om een frisdrank te maken die op basis van 100% fruit is gemaakt. Dat is uiteindelijk MOJ Lemonade geworden. Biologisch (SKAL gecertificeerd) en Back to Pure.

MOJ Lemonade

Grietje van der Meulen

Experimenteren met smaken

In 1921 bracht de firma C. Polak het merk Ranja op de markt. Wie kent het merk niet! Minder bekend is dat de Ranja ook vier zusjes kreeg: Roja (frambozensap), Risso (citroensap), Cerisso (kersensap) en Grefita (grapefruitsap). Door het toevoegen van koolzuur ontstonden er veel populaire soda’s. Met het huidige inzicht dat het wel wat minder kan met toevoegingen en de suiker werd in 2017 MOJ geboren. MOJ wordt geproduceerd op Groningse bodem, niet ver van de plek waar de roots van Ranja liggen.

Rozenbottel, vlierbes, mispel en sleedoorn zijn vruchten die je niet overal tegenkomt. Grietje en Theo gingen experimenteren met deze smaken. Er bleven er uiteindelijk twee over. Rabarber en kruisbes/vlierbes. Op dit moment zijn er ook nieuwe smaken in ontwikkeling.

Theo: “ iedere batch kan een iets andere kleur hebben of een iets zoetere smaak. Dat hoort nu eenmaal bij fruit, dat smaakt niet ieder jaar hetzelfde. In de limonade proef je echte rabarber en echte kruis- en vlierbessen. We zijn een beetje vergeten hoe dat smaakt.

MOJ Lemonade

De twee smaken

MOJ lemonade

Ook lekker als cocktail of mocktail

Kruisbessen/vlierbloesem

Een toelichting op de smaaksensatie van vlierbloesem in combinatie met kruisbessen… Deze fruitsoorten vind je in de Groningse omgeving en bij de kwekerij Hexenketel.

De kruisbes (ook wel klap- of stekelbes genoemd) komt oorspronkelijk uit de Kaukasus en West-Azië. Toen de struik rond de 13e eeuw in Europa werd geïntroduceerd, werden de bessen vooral als medicijn gebruikt. Ze zouden namelijk helpen tegen koorts en ontstekingen. Pas na verloop van tijd ging men de bessen puur om de smaak verwerken.

Ook aan de vlier wordt een heilzame werking toegeschreven. De bessen en bloesem zouden helpen tegen verkoudheid en ontstekingen. De vlier is een inheemse struik, en heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het volksgeloof. Zo zou Vrouw Holle in een vlier wonen, en zou de struik beschermen tegen hekserij.

Rabarber

Licht zurig met een zoete afdronk. Echt een dorstlesser. In combinatie met biologisch gekweekte rabarber en citroenen is deze smaaksensatie tot leven gekomen.

Rabarber is botanisch gezien een groente, maar wordt vooral gegeten als fruit. De plant komt oorspronkelijk uit Siberië en Mongolië. In eerste instantie (dan hebben we het over zo’n 5000 jaar geleden) werden alleen de wortels gebruikt vanwege de medicinale werking. Pas in de 18e eeuw begon men de stengels van rabarber te bereiden zoals we dat nu nog altijd doen. Bladeren van deze plant zijn overigens giftig.

Proef de natuur

Deze verschillende smaken zijn puur te drinken maar ook lekker in een cocktail of een mocktail. Zin om een beetje natuur te proeven? Probeer de smaken eens uit in het bijbehorende MOJ glas. Een leuke cadeauset voor jezelf of om een zomers cadeau te geven. De drankjes zijn ook te bestellen in dozen van 24 flesjes. MOJ man!

MOJ Lemonade

Proefset van Moj Lemonade

Be social, like en deel