Pompoenentijd komt eraan!

Het is weer bijna pompoenentijd! Pompoenen zijn eeuwenoude cultuurgewassen en behoren tot de categorie groente. Ze zitten boordevol vezels en goede voedingsstoffen. In Amerika worden ze ‘pumpkin’ genoemd. De pompoen is familie van de kalebassen en komkommers. Als ik aan een pompoen denk, denk ik gelijk aan uithollen en versieren voor halloween! En op het gebied van recepten met pompoenen kom ik niet verder dan een pompoenpitbroodje van de supermarkt. Dus het is tijd de pompoen op een hoger voetstuk te plaatsen en de veelzijdigheid van de pompoen te ontdekken. 

Van lekker eten tot mooie decoratie 
Er zijn ontzettend veel soorten pompoenen verkrijgbaar. Een pompoen is veelzijdig in gebruik. Je kan er heerlijke recepten mee maken of als decoratie gebruiken voor feestjes en partijen. Ze worden zelfs gebruikt in verzorgingsproducten. In principe kun je alle pompoenen eten maar ze zijn niet allemaal hetzelfde van smaak en even lekker. Kalebassen daarentegen zijn meestal niet eetbaar.

Ze hebben een harde schil en smaken behoorlijk bitter. Van bepaalde pompoenpitten maken ze plantaardige pompoenpittenolie of worden de pitjes verwerkt in brood en ontbijtgranen. Pompoenpitolie is één van de rijkste en voedzaamste plantaardige olië die er is. Bovendien zijn ze super gezond! 

Pompoen recepten
De herfst/winter staat in het teken van de pompoen. Je kan eindeloos variëren met pompoenrecepten. Maak bijvoorbeeld deze heerlijke herfstige pompoen muffins. Hiermee maak je van je koffie- en theemoment een feestje! Kies voor een bestaand recept en geef er een eigen draai aan door te experimenteren en extra ingrediënten toe te voegen. Of wat dacht je van een warm kopje ‘pumpkin pie’ soep? Vers pompoenpitbroodje erbij en je hebt een heerlijke voedzame lunch. Wil je meer pompoenrecepten bekijken en uitproberen? Uit Pauline’s Keuken heeft nog een aantal lekkere recepten met pompoen voor je samengesteld! Je weet wat je moet doen met een pompoen! 

Be social, like en deel