Street Food Kosovo

By: Patricia van Heffen

Dat Street Food nog altijd hip en happening is, is jullie vast niet ontgaan. Vanuit mobiele keukens, variërend van bakfietsen tot caravans, en van vespakarretjes tot dubbeldekkerbussen, worden de meest heerlijk gerechten klaargemaakt. Vaak creatief bereidt met duurzame en ambachtelijke producten, waarvan je op ludieke plekken kunt genieten. Ken je bijvoorbeeld al de Pieper Mobiel of Voldaan Coffee?

Maar wist je dat er inmiddels ook een serie Street Food kookboeken is verschenen? Na Street Food India (in 2013 winnaar Kookboek van het Jaar) en Street Food Vietnam, kunnen we sinds kort genieten van Street Food Kosovo. Allen geschreven door Mirjam Letsch, die voor haar welzijnswerk actief is in deze landen.

De recepten in Street Food Kosovo zijn in Kosovo verzameld bij ‘gewone mensen’ thuis. En bij de eigenaren van kleine eetgelegenheden onderweg. Ze variëren van voedzame maaltijdsoepen tot kleurrijke salades, en dampende ovenschotels. Wat meteen opvalt, is de prachtige fotografie van de gerechten, de inwoners en de keukens uit Kosovo, waardoor je je direct zelf in het land waant.

Voor alle drie de boeken geldt dat de helft van de opbrengst naar een goed doel gaat in het land waar de recepten vandaan komen onder het motto: Jij lekker eten? Zij lekker eten! Voor Street Food Kosovo gaat 50% van de opbrengst naar de Stichting Care for Kosovo Kids. Dus behalve dat ik gerechten leer kennen uit andere landen help ik er ook iemand mee. En dat maakt koken uit dit kookboek voor mij extra mooi.

Wil je meer weten over de Kosovaarse keuken? Lees dan het interview met Mirjam Letsch op Nationalgeographic.nl waarin ze vertelt over haar ervaringen in Kosovo en de verrukkelijke gerechten die het land rijk is. 

Be social, like en deel