Vers van de pers: Home Baked

By: Willemien Botermans

Ik heb al genoeg bakboeken. Meer dan genoeg zelfs. Ik heb ook een lijstje favoriete culinaire websites met een schat aan bakrecepten. En de bibliotheek is dichtbij, mocht ik in andere bakboeken willen bladeren dan die ik in de kast heb staan. Maar ondanks deze onuitputtelijke stroom aan kook- en bakinspiratie, moest ik Home Baked, het nieuwste kookboek van Yvette van Boven, HEBBEN. Sinds dit verrukkelijke boek afgelopen weekend in mijn bezit kwam, heb ik er elke dag in gelezen. En elke dag uit gebakken. Ik val voor de recepten met de gezellige introducties. Zoals deze, van de Bounty Brownies: “Oh god, hou me tegen…” Need I say more? Die wil je dan toch direct maken?

Home Baked staat vol toegankelijke recepten, maar ook veel nieuws en uitdagends voor de gevorderde bakker. Wat dacht je van zelf je zuurdesem ‘starter’ maken? Kost dagen, maar op de manier waarop Yvette het beschrijft krijg je er zin in en lijkt het lang niet zo ingewikkeld. Home Baked is ook helemaal van deze tijd want Yvette bakt graag met alternatieven voor ‘gewone’ tarwebloem, zoals speltbloem en speltmeel (het verschil en de toepassingen legt ze uit) of bijvoorbeeld rijstmeel en gebruikt regelmatig alternatieven voor snelle suikers, zoals honing, ahornsiroop of bijvoorbeeld gedroogd fruit.

Ze besteedt veel aandacht aan uitleg over verschillende ingrediënten en hun toepassingen en een lijst met echt handige bakspullen. Gelukkig houdt ze het wel ‘Hollands’, in die zin dat je zonder kostbare Magimix keukenmachine met 3000 functies ook prima uit te voeten kunt. Een kleine waarschuwing: ik was wat overmoedig geraakt en ging zelf her en er experimenteren met hoeveelheden suiker, varianten bloem, meel en bakvormen en dat liep helaas niet altijd even goed af. Gewoon het recept volgen dus, het blijft tenslotte bakken.

Be social, like en deel