winkelen zonder verpakking

Steeds vaker bedenk ik me dat we doorgeslagen zijn in verpakkingsland. We eten koekjes per stuk verpakt uit een doos. We poetsen onze tanden met een tube tandpasta, die vaak ook uit een doosje komt. Waarom? Onze groente worden verpakt in plastic. Joost mag weten waarom. Maar de kroon spannen de plastic koffiecupjes. Per stuk verpakt in folie en wederom in een doosje. Wat is er mis met een groot blik gemalen koffie? Behalve dat je een minuut langer op je kopje koffie moet wachten.

Bag en Buy

Als het aan Wim van Dijk ligt nemen wij in de toekomst dan ook allemaal onze eigen weckpotten en kommen mee naar de winkel. Al in de zomer opent hij de deuren van Bag & Buy. De eerste verpakkingsvrije foodwinkel in Nederland. In Antwerpen kennen we al Robuust. In Spanje Granel. En in Berlijn Original Unverpackt. Maar wij kunnen nu dus binnenkort ook meehelpen de afvalberg te verkleinen, de voedseloverschotten te verminderen en de CO2 uitstoot te verlagen.

Zelf je hoeveelheid bepalen

Ik ben voor! Mits ik niet te lang stil sta bij het idee dat anderen misschien met hun vieze handen in bakken gaan graaien en het gesjouw met glazen potten wel heel dicht in de buurt van topsport komt. Toch vind ik het mooi om alleen te betalen voor de inhoud. Dus geen zakken meer die voor de helft gevuld zijn en belanden op de vuilstortplaats maar zelf verantwoordelijkheid nemen. Laat ik dan ook maar meteen wat vaker te voet boodschappen doen en wel die linnen boodschappentas aanschaffen. Maar hoe zit het dan met al mijn online aankopen waarvan ik ook heel veel verpakkingsmateriaal overhoud? Mmm….lastig.

Ga jij straks verpakkingsloos door het leven?

Be social, like en deel